Over ons

Terug

Old's cool is een serie lessen voor het basisonderwijs bedoeld om leerlingen een beter begrip van de geschiedenis van onze stad te geven. Deze lessen zijn gemaakt door Jacques Visker en Gerard van Os. De interactieve webpages zijn ontworpen door Robin Boers.

Jacques Visker

Adviseur erfgoed bij de Historische Vereniging Maassluis (HVM). Stadsgids.
Zocht de gegevens op en schreef de tekst.

Gerard van Os

Docent en cultuurcoördinator basisonderwijs. Stadsfotograaf bij de HVM. Stadsgids.
Zocht de foto’s, afbeeldingen en films erbij.

Robin Boers

Scholier. Web designer. PHP programmeur.
Bouwde de webpages rond de teksten en de beelden.

Over de HVM

De Historische Vereniging Maassluis verzamelt, ontrafelt en deelt de geschiedenis van Maassluis.
Het begon in 1983. De Maassluizers die hier waren geboren en opgegroeid zagen de stad om zich heen heel snel groter worden. Er kwamen nieuwe woonwijken en een stroom van nieuwe binnenkomers. De vraag kwam op om de geschiedenis van de stad vast te leggen. Foto’s en films verzamelen, elkaar de (familie)verhalen vertellen en op gaan schrijven. Een bibliotheek maken van de oude boeken over de stad. En dan alles wat verzameld is op een rijtje zetten en zo opbergen dat je er makkelijk in zoeken kunt.

De HVM deelt geschiedenis van Maassluis… ehh… hoe dan? Door de verhalen te vertellen en de beelden te laten zien!
Dat begon in 1984. Elk half jaar komt er een boekje uit met verhalen en informatie over de geschiedenis van de stad. In 2021 waren het er al 77. Een paar keer per jaar vertellen we over de geschiedenis van de stad in het theater. Je vindt ons ook op straat: een van de gidsen die met een groep bezoekers door de stad loopt. Bij sommige oude gebouwen hebben we bruine informatiebordjes opgehangen. Bij andere dingen hangen we QR-codes op. Neem dus je mobiel mee als je de stad in gaat.
We zijn ook te vinden op www.histvermaassluis.nl. Daar kun je naar duizenden oude foto’s van de stad kijken. Of die 77 boekjes lezen. Voor onze films hebben we een YouTube-kanaal. Of vind ons op Facebook, Twitter of Instagram.

Toen de gemeente Maassluis ons vroeg of we ook over de geschiedenis van Maassluis wilden vertellen op de basisschool, zeiden wij ja, natuurlijk! Toen hebben we een webpagina gemaakt, voor groep 7 en 8. We maken er ook een over de visserij, voor groep 5 en 6.
Veel plezier ermee!